İstihdamda 100 Bin Kişilik Kayıp
Türkiye’deki ayakkabı sanayicileri, yüksek üretim maliyetleri ve artan ithalatın sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, önlem alınmaması halinde “ayakta kalamayız” mesajını verdi. 2022 yılının son çeyreğinden itibaren global resesyon ve yüksek enflasyonun etkisiyle üretim kapasitelerinde yüzde 50’lik kayıp yaşayan sektörde, şu anda sadece 10 bin işletmenin kaldığı tahmin ediliyor.
İhracatta Büyük Düşüş Bekleniyor
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, ihracatta ciddi bir düşüş yaşanacağını vurgulayarak, ihracatın geçen yıla göre yüzde 35-40 oranında azalacağını, fabrikaların önemli bir kısmının kapanabileceğini ifade etti. İthalatın artmasıyla cari açığın da 700-800 milyon dolara yaklaşabileceğini öngören İçten, sektörün zor bir dönemden geçtiğini belirtti.
İhracat için Döviz Kuru Önemli
İçten, sektörün önceliğinin rekabetçi döviz kuru olduğunu vurgulayarak, 40-45 TL’lik kur seviyesinin ihracatı dengeleyebileceğini dile getirdi. Ayakkabı üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten İçten, rekabetin zor olduğunu ve ithalatta Türkiye’de üretim zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini söyledi.
İstihdamda Büyük Değişim
İçten, sektördeki fabrikaların küçüldüğünü ve birçok üretim tesisinin ya işçi çıkardığını ya da kapandığını belirtti. İşgücünün farklı sektörlere kaydığına dikkat çeken İçten, sektörün işgücünü geri kazanmakta zorlanabileceğini ifade etti. Ayakkabı markalarının Türkiye’deki alım ofislerini kapatmasının da sektörü olumsuz etkilediğini aktardı.