Türkiye’nin DCM İhraçlarına Yönlendirme
Fitch Ratings’in raporuna göre, Türkiye’nin borçlanma aracı sermaye piyasaları (DCM) ihraçları, ülke finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finansın geliştirilmesi gündemiyle şekillenecek.
Yüksek Maliyetler ve Fırsatçı DCM İhraçları
Raporda belirtilene göre, yüksek maliyetler göz önüne alındığında DCM ihraçlarının çoğunlukla fırsatçı olması bekleniyor. Orta vadede DCM’nin 450 milyar doları aşması ve sukuk ihraçlarının payının yüzde 20’yi geçmesi öngörülüyor.
Yabancı Para Cinsinden Borçlanma Aracı İhraçlarındaki Canlanma
Raporda, yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraçlarında son dönemde görülen canlanmanın, Türkiye’nin geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin yatırımcı duyarlılığını arttırmasıyla yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığına işaret edildi.
Yurt Dışı Yerleşik Yatırımcıların Geri Dönüşü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye çıkarmasının ardından, raporda yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığı vurgulandı. Güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu belirtildi.
Bankalar ve Şirketlerin Yabancı Para Cinsinden Borç İhraçları
Raporda, derecelendirilen bankaların ve şirketlerin yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretlerin olduğu ve bu durumun varlıklarını sürdürmek için stratejik hamleler yaptıkları değerlendirildi.