Uruk’taki Çivi Yazısından Önce Var Olan Proto-Çivi Yazısı
İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nden araştırmacılar, Uruk’taki çivi yazısından önce var olan proto-çivi yazısı ile 6 bin yıllık silindir mühürlerdeki tasarımlar arasında önemli bağlantılar buldu. Bulgular, yazının 4. bin yılda Mezopotamya’da doğduğuna dair geleneksel açıklamaları sorgulamak isteyen Profesör Silvia Ferrara tarafından önemle vurgulandı.
Silindir Mühürlerin Tarihi ve Önemi
Silindir mühürler, aynı zamanda Mezopotamya’daki Uruk ve çevresindeki diğer şehirler arasındaki ticaret ağlarında muhasebe sistemi olarak kullanılıyordu. Ticaretin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan mühürlerin, yazının gelişiminde de etkili olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, bu mühürlerin sembollerinin yazının ilk işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını tespit etti.
Yazının Gelişimine Yönelik Araştırma
Araştırmanın ortak yazarlarından Kathryn Kelley ve Mattia Cartolano, yazının doğuşunu anlamak adına mühürleme teknolojisi ile yazı arasındaki ilişkiyi incelemeye çalıştıklarını belirtti. Bu çalışma, yazının kökenine dair büyük bir katkı sunduğu gibi, yazının gelişiminde silindir mühürlerin etkili olduğunu da ortaya koydu.
Araştırma, yazının tarihçesi ve evrimi konusunda yeni ışıklar tutarak antik uygarlıkların iletişim ve kültürel değişim süreçlerine ilişkin daha derin anlayışlar sunmaktadır.