Türkiye’nin Sivil Havacılıkta 22 Yıllık Başarı Hikayesi
Bakan Uraloğlu, 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü dolayısıyla Türkiye’nin sivil havacılık alanındaki başarılarını değerlendirdi. Ülkenin son 22 yılda dünya genelinde dikkat çeken bir başarı hikayesi yazdığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin sivil havacılık kapasitesini Cumhuriyet’in 100. yılından itibaren sürekli olarak artırarak dünya liderliğine taşıyacak stratejik adımlar attığını vurguladı.
Sivil Havacılıkta Önemli Gelişmeler
Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, Türkiye son 22 yılda iç hat uçuş noktalarını %123 artırarak 58 noktaya ulaştırdı. Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının yapımı devam ederken, 2025’te yurt içi uçuş frekans sayısının %10 artırılması planlanıyor. Ayrıca, Türk Hava Yolları (THY) İstanbul-Sidney seferlerine başlarken, Şili’nin başkenti Santiago’ya haftalık 4 frekanslı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.
Yerli Yazılımlar ve Teknoloji
Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından geliştirilen yerli hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analiz ve Data Ekranı’nın (İRADE) havalimanlarında kullanılmaya başlandığını belirtti. Bu yazılım sayesinde Türkiye dışa bağımlılıktan kurtularak yerli teknoloji ürünlerini ön plana çıkarıyor.
Dijitalleşme ve İleri Teknoloji
Bakan Uraloğlu, sivil havacılık alanında dijitalleşmeyi odak haline getirerek “Kurumsal Dönüşüm Modeli” (KDM) adını verdiği yeni bir sivil havacılık modeli oluşturduklarını paylaştı. Bu model, havacılık emniyeti, güvenliği standartlarının en üst düzeyde uygulanmasını ve sektörde sürdürülebilir büyümenin sağlanmasını amaçlıyor.
İHA’lar ve Sıcak Hava Balonları
Uraloğlu, Türkiye’de insansız hava araçları (İHA) ve sıcak hava balonu faaliyetlerine de değindi. İHA’lar konusunda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin bu alanda lider ülke olma yolunda ilerlediği belirtilirken, sıcak hava balonu faaliyetlerinin turizme katkısından bahsedildi.
Türk Sivil Havacılığının Başarı Hikayesi
Son olarak Uraloğlu, Türk sivil havacılığının başarı hikayesinin devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye’nin hava yolu sektöründe elde ettiği rakamlarla dünya genelinde dikkat çektiğini ve sürekli büyüme trendinde olduğunu belirtti.