Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Van Son Dakika Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. İSİG Meclisi Raporuna Göre: Son 11 Yılda En Az 695 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

İSİG Meclisi Raporuna Göre: Son 11 Yılda En Az 695 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

haber haber -
79 0

Devletin Rolü: MESEM Aracılığıyla Çocukların İşçileştirilmesi

İSİG Meclisi, 2013-2024 yılları Çocuk İşçiler İş Cinayetleri Raporu’nu yayınladı ve son 11 yılda en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Raporda, devlet eliyle Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) aracılığıyla çocukların işçileştirildiği belirtildi.

MESEM ve Finansman

Raporda, MESEM’in çocuk işçi sayısını arttıran bir proje olduğu vurgulanırken, 2024’te maaşsız çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 1 milyar 698 milyon TL ödendiği belirtildi. Son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağının 15 milyar liraya yaklaştığına dikkat çekildi.

Ölümlerin Yüzde 55’i Tarım Sektöründe

Rapora göre, son 11 yıl içinde en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti ve bu ölümlerin yüzde 55’i tarım sektöründe gerçekleşti. İş kollarına göre çocuk işçi ölümlerinin sınıflandırıldığı raporda, 383 çocuk işçinin tarım ve orman iş kolunda hayatını kaybettiği kaydedildi.

En Büyük Neden: Trafik ve Servis Kazaları

Çocuk işçi cinayetlerinin en büyük nedeni olarak raporda trafik ve servis kazaları gösterildi. Trafik kazalarının çocuk işçi ölümlerinde büyük rol oynadığı ve son dönemde motokurye çocuklarının zaman baskısı altında yaşanan kazalara ek bir risk oluşturduğu belirtildi.

Çocuk İşçi Dağılımı

Raporda, çocuk işçilerin en fazla 12-17 yaş aralığında olduğu ve ölümlerin çoğunluğunun bu yaş aralığında gerçekleştiği ifade edildi. Türkiye’de çocuk işçiliğinin 4 ila 8 yaş aralığında başladığı ve 17 yaşına kadar farklı sektörlerde çalışan çocukların olduğu belirtildi.

Cinsiyet Dağılımı ve Göçmen Çocuk İşçiler

Son 11 yılda hayatını kaybeden çocuk işçilerin cinsiyete göre dağılımına göre; 99 kız ve 596 erkek çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Göçmen çocuk işçi ölümlerinin ise mevsimlik tarım, gıda-tekstil-metal gibi sanayi iş kollarında yoğunlaştığı raporda belirtildi. Çocuk işçi cinayetlerinin şehirlere göre dağılımında ise, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul ve Adana gibi şehirler öne çıktı.

İlgili Yazılar