Taslak, Yüksek Gelir Gruplarını Hedef Alıyor
‘Tatilini yurt dışında geçiren, ev, otomobil alan, kredi kartı harcaması fazla olan kişilerden, daha yüksek oranlı vergi alınmasının vergide adaletin sağlanmasına önemli katkıda bulunabileceği’ ifade ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslak, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden oluyor. Ancak, vergi uzmanları bu taslağın vergi adaletini sağlamaktan uzak olduğunu belirtiyor.
Vergi Uzmanları ve Akademisyenler Eleştiriyor
SÖZCÜ yazarı ve Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen, taslağın yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Sadece ‘malı’ takip eden sistemden, ‘parayı ve malı’ bir arada takip eden bir sistemin kurulması gerektiğini” belirtti. Vergi uzmanları, kazancını yatırıma yönlendirmeyip çok harcama yapan kişilerden daha çok vergi alınmasının vergi adaletine katkı sağlayacağını dile getiriyorlar.
Öte yandan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, tasarının daha yüksek gelirli gruplara dokunmadığını ve dar gelirlileri olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor. Çalışma hayatı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik ise servet vergisi konusunda ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtiyor.
1998’de Yapılan Değişiklikler ve Vergi Adaletsizliği
Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen, 1998 yılında yapılan Gelir Vergisi Kanunu değişikliğinin kayıt dışı ekonomiyi engellemeyi amaçladığını ancak AKP iktidarı döneminde bu düzenlemenin kaldırıldığını açıklıyor. Türkmen’e göre, vergi sistemi mükellefin beyanına göre şekilleniyor ve bu da adaletsizliğe neden oluyor.
Ülke genelinde vergi adaletinin sağlanması ve düzenlemelerin yapılması konusunda tartışmalar devam ederken, vergi konusundaki adaletsizliklerin giderilmesi için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği belirtiliyor.